Jaume Fàbrega (Vilavenut, Pla de l´Estany, 1948)

Jaume Fàbrega és historiador, crític d’ art i escriptor. Professor de Gastronomia i Direcció Hotelera i Director del Curs d’ Enologia de l’ Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB.
Membre de l´AELC-Associació d’ Escriptors en Llengua Catalana, de l´AICA-Associació Internacional de Crítics d’ Art, de la FIJET-Federació Internacional de Periodistes de Turisme.
Imparteix cursos i conferències a les Universitats de València, Alacant, UAB , Rovira i Virgili, UCE, màsters a la UVic de Vic, UCE de Prada i en altres centres culturals i acadèmics, així com cursos de Doctorat a la Facultat de Medecina de l´Hospital Trias i Pujol. Col.labora a “El Temps”, “Serra d’ Or”, “Diari de Girona”, “Mètode” i altres mitjans. Té els blogs “Bona Vida” , “Catalan cooking-Cuina dels Països Catalans” “Gastronomia catalana” (multlingüe).

Es considerat el primer autor gastronòmic de Catalunya, amb més de cinquanta llibres publicats, entre ells obres enciclopèdiques de referència, assaigs i estudis com Els quatre elements i les arrels del menjar, La cuina de Josep Pla, Dalícies. A taula amb Salvador Dalí, Nació i deglució (premi Josep Vallverdú), La cultura del gust als Països Catalans (premi Rovira i Virgili), La cuina medieval.A taula amb Francesc Eiximenis, La cuina del país dels càtars, El convit del Tirant.Cuina i comensalitat, de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià (premi d’ Assaig Andorra) o Taronges de Xàtiva Cavallers, cuiners i papes:orígens i apogeu de la cuina valenciana (Premi d’ Assaig C. Sarthou, Xàtiva) o Manual de gastronomia (2008).
El seu llibre La cuina del peix ha estat seleccionat a l´Exposició Internacional del Llibre de Cuina de Beijing, 2007-2008. Ha estat distingit en 6 ocasions amb el “Premi al millor llibre del món” dels Gourmand World Cookbook Awards.
Per la seva tasca en difusió de l´enogastronomia li ha estat atorgat el Premi Nadal de Gastronomia 2008 (Institut Català de la Cuina.Fundació Viure al Mediterrrani).

Opinions sobre Jaume Fàbrega
Lluís Bonada :“Jaume Fàbrega és el primer escriptor gastronòmic de Catalunya, el més preparat i sòlid”.
Vázquez Montalbán va escriure que “Fàbrega és el guardià dels senyals d’ identitat de la cuina”.
Josep M. Terricabras: “no es dirigeix a esnobs amb davantal, sinó a amants de la vida i del país”.
Salvador Cardús : “Jaume Fàbrega ha escrit un magnífic llibre de síntesi, aquella que nomé permet fer la maduresa intel.lectual i una llarga experiència professional”.
Santi Santamaria: “la feina portada a terme per en Jaume Fàbrega és referència imprescindible, cabdal, diria jo”.
Carme Ruscalleda: “Jaume Fàbrega un home d’ una capacitat i coneixement sobre temes culinaris que es veu en la quantitat d’ obra signada tan sàvia, lluïda i variada.”
Joan Roca :“ L’aportació de Jaume Fàbrega a la cuina catalana és essencial.És un referent. Ens aporta una documentació excepcional, tant pel que fa a els receptes com al treball de recerca, que als cuiners ens és d’ una gran utilitat per tirar endavant..L’obra de Jaume Fàbrega, per a mi, és una font de documentació importantíssima.
Ferran Adrià, finalment, ens diu que “a través dels seus amplis coneixements i viatges ens dóna tota mena d’ informacions complementàries.”
Cristian Escribà: “Hem d’ agrair a Jaume Fàbrega la seva professionalitat i, sobretot, la seva sensibilitat”.

- el seu Blog
- les seves receptes
- Interviu a
Sies.tv
- Blog biografia


   
Copyright © 2004-2010 Association des Cadres Catalans de Toulouse

Totes les Receptes catalanes