Joan-Lluís Lluís fabula sobre el poder i la submissió en 'El dia de l'ós '
Prats de Molló és, en la novel·la de Joan-Lluís Lluís ( Perpinyà , 1963) El dia de l'ós , un lloc on als suïcides se'ls sotmet a judici  i escarn públic, un poble en el qual és vigent el desterrament i que viu temorós d'una llegenda segons la qual el dia que tornin els óssos a les seves muntanyes i un d'ells faci l'amor amb una verge, els francesos marxaran. En clau metafòrica i amb una lectura política evident, Lluís fabula en aquest llibre sobre l'exercici del poder i el desig de submissió, la covardia i la rebel·lió. .

D'alguna manera, El dia de l'ós és una prolongació de l'assaig Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos , on Joan-Lluís Lluís donava compte de la incomoditat de la seva condició de catalanoparlant a la zona del sud de França, la Catalunya nord. Però l'autor matisa: "És evident que es pot fer una lectura política de la novel·la, però jo he tractat d'escriure, sobretot, una sèrie de retrats de personatges i descriure una geografia, un ambient i una societat".
Es tracta d'una societat tancada, un poble que funciona de manera tribal i que no tolera la dissidència, característica que porta a una mare i una filla a una situació límit, a la vora mateixa de la bogeria i l' immolació.

La presència militar francesa determina la vida de Prats de Molló, un anacronisme que Lluís explota a fons: "Els militars van marxar el 1945, però utilitzant-los al llibre he volgut encarnar un estat mental de submissió que hi ha a la zona des del segle XVII. La repressió ha desaparegut, però encara es viuen les conseqüències".


ISABEL OBIOLS - Barcelona - 30/11/2004

 

Retour page Joan Lluis Lluis

Retour page Raco dels poetes i escriptors

   
Copyright © 2004-2010 Association des Cadres Catalans de Toulouse