Perquè Perpinyà es Fidelíssima Vila des de 1475 ?

 

Lluís XI incomplí el tractat i el 1474 ocupà Elna i féu executar el governador Bernat d'Oms al castell de Perpinyà. El 10 de maig de 1475 , després de patir vuit mesos de setge, els perpinyanesos acceptaren l'ordre de Joan II de rendir-se als francesos; per haver resisitit aquest llarg i penós setge, Joan II concedí a Perpinyà el títol de Fidelíssima Vila . La repressió francesa fou molt dura i hi hagué revoltes contra els ocupants com la de 1477 . Aquesta dominació francesa finalitzà amb el Tractat de Barcelona ( 1493 ) amb el qual Carles VIII de França acceptà restituir els comtats a Ferran II el Catòlic .

Entre desembre del 1474 i març del 1475, quan Perpinyà quedà assetjada per l’exercit francès que pretenia de prendrela. El setge fou tant ferotge que els habitants de la vila, es veieren obligat a menjar de tot, i d’aquí ve el mot de "menja-rates". Agueren inclòs actes de canibalisme, que dona fe del patiment dels assetjats.

I ara es quan emergeix LA LLEGENDA:
El cònsol en cap de Perpinyà, a les hores era Joan Blanca.
L’exercit francès va fer presoner al fill del cònsol en cap, que era capità de l exercit de Catalunya, en una de les sortides que els assetjats varen fer intentant trencar el setge.
Els francesos amenaçaren llavors a Joan Blanca d‘executar al jove oficial, sinó rendia la ciutat i obria les portes de Perpinyà.
Llavors Joan Blanca, en un acte d'heroisme, es negà dient:
"Declaro que primer de tot, soc fidel al meu rei i a la meva pàtria, que es Catalunya, i prefereixo la mort del meu únic fill, a caure en la traïdoria". I afegí : "Francesos, si necessiteu armes per matar el meu fill, aquí teniu les meves".

D’aquesta manera, els francesos executaren el fill de Joan Blanca al peu de les muralles.

Finalment la vila fou ocupada el 10 de març del 1475, rebent el títol pel seu heroisme de "fidelissima vila de Perpinyà".
L’ocupació militar francesa durà 20 anys, fins que quedà alliberada el 13 de setembre del 1493, amb l’entrada triomfal dels Reis Catòlics.

 

Més de 500 anys després, els Catalans commemoren aquest esdeveniment cada any el 7 de novembre, davant la placa posada sobre el Castillet .

Que es el premi Joan Blanca ?

 

Retorn La Nostra Història 

 

 

 

 


   
Copyright © 2004-2010 Association des Cadres Catalans de Toulouse